Promoure l’activitat física, una política d’Estat. Dia Mundial de l’Activitat Física

El lema d’aquest any és “Gent activa, gent feliç”

PDeCAT

Per 8è any consecutiu Catalunya se suma a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per celebrar el dia 6 d’abril, el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF) amb l’objectiu de sensibilitzar la població sobre l’epidèmia del sedentarisme i promoure l’activitat física com un element essencial per a la salut i el benestar de les persones.

Amb el lema “Gent activa, gent feliç”, l’objectiu de la jornada és promoure l’activitat física com a element fonamental de salut i benestar, així com remarcar els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica sobre l’esfera emocional, tot acumulant 30 minuts d’activitat física cada dia en adults i gent gran, i 60 minuts en infants i adolescents. El repte és superar les xifres de participació -més de 208.000 persones, 680 entitats implicades i mig miler d’esdeveniments registrats- del 2016, majoritàriament mitjançant caminades i activitats dirigides.

El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món, i Catalunya hi participa des del 2010 gràcies a l’impuls del Pla d’Activitat Física, Esport i Salut (PAFES) –desenvolupat pel Departament de Salut i la Secretaria General de l’Esport (SGE) en els darrers anys- a través de diverses iniciatives de promoció arreu del territori.

Millorar la salut

Practicar activitat física de manera regular és una eina efectiva de millora de la salut i la qualitat de vida, alhora que suposa un factor protector per a diferents trastorns crònics (hipertensió, diabetis, dolors musculars…) i patologies (malalties de l’aparell circulatori i càncer, principalment). Fer exercici també millora la salut mental.

Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya, el percentatge de població de 15 a 69 anys que practica una activitat física saludable és del 67,8%. El percentatge és més alt en homes (70,5%) que en dones (65,1%). Les dones practiquen més activitat física moderada. Els homes, sobretot els més joves, són els que practiquen més activitat física d’alta intensitat.

Contra el sedentarisme

El sedentarisme és el tercer factor de risc de mort als països occidentals. La Generalitat té en marxa diverses actuacions per prevenir les més 3.000 morts anuals a Catalunya que es relacionen amb el sedentarisme, entre elles el PAFES, una línia estratègica del Departament de Salut i de la Secretaria General de l’Esport. Consisteix a informar les persones sedentàries dels consells sobre activitat física saludable en els centres d’atenció primària.

El sedentarisme ha disminuït entre el 2006 i el 2014 en un 7,1%. Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és entre 150 i 300 euros superior a la d’una persona activa.

Infants més actius

Pel que fa als infants i adolescents de 3 a 14 anys, un 37,5%  té un estil d’oci actiu, és a dir, cada dia de la setmana fa com a mínim una hora d’activitat física extraescolar o juga al parc o al carrer. El percentatge és superior en els nens i disminueix segons augmenta l’edat. Un 57,7% acostuma  anar caminant a l’escola, un 10,7% va en transport públic i un 1,5% en bicicleta.

800 rutes recomanades

La Secretaria General de l’Esport (SGE) ha adaptat a l’entorn Wikiloc les rutes saludables dissenyades i validades pel Pla d’activitat física esport i salut (PAFES) per tal de facilitar-hi l’accés a tots els ciutadans. Dins l’apartat Rutes Catalunya – PNPAF – PAFES, es troben les més de 800 rutes recomanades, que sumen un total de 2.800 km en 258 municipis catalans.

Xarxes socials

Es pot trobar tota la informació i materials de la campanya del DMAF a la pàgina web específica esport.gencat.cat/gentactiva, i es pot seguir la participació arreu de Catalunya a través del twitter @GentActiva i el facebook GentActiva amb l’etiqueta #gentactiva.

Font: http://web.gencat.cat/ca/actualitat/reportatges/dia-mundial-de-lactivitat-fisica/